Ratten in de tuin? Tips om dit te voorkomen 

Ratten in de tuin kunnen een groot probleem vormen voor huiseigenaren. Ze zijn niet alleen schadelijk voor gewassen en planten, maar kunnen ook ziektes overbrengen die gevaarlijk zijn voor mens en dier. Gelukkig zijn er diverse maatregelen die je kunt nemen om ratten uit je tuin te weren. In deze blog delen we een aantal effectieve tips voor ratten bestrijden

Tip 1: Houd je tuin schoon en opgeruimd 

Een opgeruimde tuin is minder aantrekkelijk voor ratten. Ratten zoeken naar voedsel en schuilplaatsen en een rommelige tuin biedt precies dat. Zorg ervoor dat je tuin vrij is van afval, takken, bladeren en ander puin waar ratten zich onder kunnen verschuilen. Regelmatig maaien van het gras en snoeien van struiken helpt ook om de tuin minder uitnodigend te maken voor deze knaagdieren. 

Tip 2: Voorkom toegang tot voedsel 

Ratten komen voornamelijk op voedsel af. Zorg ervoor dat er geen gemakkelijk toegankelijke voedselbronnen in je tuin zijn. Bewaar vogelzaad in afsluitbare containers en voer huisdieren binnenshuis. Als je compost in de tuin hebt, zorg er dan voor dat het goed afgesloten is. Voedselresten en tuincompost kunnen ratten aantrekken als ze er gemakkelijk bij kunnen. Dit is een belangrijke maatregel bij ratten bestrijden

Tip 3: Gebruik natuurlijke afweermiddelen 

Er zijn verschillende natuurlijke afweermiddelen die je kunt gebruiken om ratten weg te houden. Pepermuntolie is bijvoorbeeld een effectief middel, omdat ratten de geur niet kunnen verdragen. Je kunt wattenbolletjes met pepermuntolie rondom je tuin plaatsen, vooral in de buurt van mogelijke toegangspunten. Ook planten zoals munt, knoflook en ui kunnen helpen om ratten af te schrikken. 

Tip 4: Sluit alle mogelijke toegangswegen 

Controleer je tuin en huis op mogelijke toegangswegen voor ratten en sluit deze af. Ratten kunnen door zeer kleine opening kruipen, dus wees grondig. Dicht gaten in muren, hekwerk en rond leidingen. Gebruik materialen zoals staalwol of beton om ervoor te zorgen dat ratten er niet doorheen kunnen knagen. 

Tip 5: Zorg voor goede afvalverwerking 

Een correcte verwerking van afval is essentieel om ratten op afstand te houden. Gebruik afsluitbare afvalbakken en zorg ervoor dat deze regelmatig geleegd worden. Laat geen vuilniszakken buiten staan, omdat deze gemakkelijk door ratten opengereten kunnen worden. Plaats afvalbakken zo ver mogelijk van je huis en eventuele schuilplaatsen. 

Tip 6: Verwijder stilstaand water 

Ratten hebben water nodig om te overleven, dus zorg ervoor dat er geen stilstaand water in je tuin is. Controleer op lekkende kranen, emmers of andere objecten die water kunnen vasthouden. Door stilstaand water te verwijderen, maak je je tuin minder aantrekkelijk voor ratten en andere ongewenste dieren. 

Tip 7: Gebruik afschrikmiddelen 

Naast natuurlijke afweermiddelen kun je ook gebruik maken van elektronische of chemische afschrikmiddelen. Ultrasone apparaten kunnen bijvoorbeeld een hoge frequentie uitzenden die ratten afschrikt, maar voor mensen onhoorbaar is. Chemische afschrikmiddelen zijn ook beschikbaar, maar moeten met voorzichtigheid worden gebruikt vanwege hun potentieel schadelijke effecten op huisdieren en andere wilde dieren. 

Tip 8: Maak gebruik van vallen 

Vallen kunnen een effectieve manier zijn om ratten te vangen en te verwijderen. Er zijn verschillende soorten vallen beschikbaar, waaronder traditionele klapvallen, levende vallen en elektronische vallen. Zorg ervoor dat je de vallen plaatst op plekken waar ratten vaak komen, zoals langs muren en in de buurt van voedselbronnen. Controleer de vallen regelmatig en verwijder gevangen ratten op een humane manier. 

Ratten in de tuin kunnen een serieuze overlast zijn, maar met de juiste preventieve maatregelen kun je ze effectief op afstand houden. Ratten bestrijden doe je door je tuin schoon en opgeruimd te houden, voedselbronnen te beperken, natuurlijke en chemische afweermiddelen te gebruiken. Het nemen van deze stappen zorgt niet alleen voor een aangenamere tuin, maar draagt ook bij aan de gezondheid en veiligheid van jou en je gezin. De bovenstaande tips gelden niet alleen voor ratten, maar ook voor bijvoorbeeld ongedierte als spinnen. Spinnen bestrijden gaat ongeveer hetzelfde als het bestrijden van ratten.