De regels voor de jacht in Nederland

Om te mogen jagen moet je natuurlijk aan een aantal strenge eisen voldoen. Je hebt bijvoorbeeld een jachtakte nodig en je moet lid zijn van een Wildbeheereenheid. De Wildbeheereenheid is de lokale jagersvereniging in de regio. Er mag niet het hele jaar door op hetzelfde wild worden gejaagd. Wil je weten wat de precieze regels zijn voor de jacht in Nederland? Lees dan snel verder!

Jachtakte

Zoals net al gezegd, heb je in Nederland ten eerste een jachtakte nodig. Om te mogen jagen met een geweer heb je naast de jachtakte, die je voor een jaar aan kunt vragen bij de politie, nog een aantal dingen nodig. Je hebt een wapenkluis, een wapenvergunning en een jachtdiploma nodig. Voor meer informatie kun je het beste contact opnemen bij je eigen jachtvereniging. Wil je gaan jagen met een jachtvogel, zoals een slechtvalk of een havik? Dan heb je een valkeniersakte nodig. Deze kun je aanvragen bij de RVO.

Wilde dieren

Je mag niet het hele jaar door jagen en je mag absoluut niet schieten op alle wilde dieren. Je mag als jager alleen jagen op wilde eend, haas, fazant, houtduif en konijn. Let wel goed op in welk gebied je gaat jagen. Niet ieder gebied heeft namelijk dezelfde regels als het gaat om het jagen op dieren. Zo mag je in Groningen, Limburg en Utrecht niet jagen op de haas en is het jagen op konijn in 2022 en 2023 verboden. 

Benodigdheden

Om te gaan jagen heb je natuurlijk een aantal jachtbenodigdheden nodig. Zo heb je voor een man natuurlijk jachtkleding heren nodig en is het voor iedereen een slim idee om lieslaarzen te kopen. Het kan in het wild natuurlijk nat onder de voeten zijn. Door de lieslaarzen blijven jouw voeten dan droog. Verder heb je natuurlijk een geweer, messen en doeken nodig. Sommige jagers gebruiken ook verschillende gadgets als een wildcamera of een warmtebeeldcamera. Andere nemen weer hun hond mee. Je mag niet alle honden meenemen. Lange honden, zoals windhonden, mogen niet mee.